Ghid de scriere

Ceea ce voi publica în acest articol sunt nişte reguli de scriere a articolelor, referatelor, cărţilor etc. Aceste reguli au fost realizate de C.S. Lewis, culese şi traduse din engleză de Ovidiu Mureşan şi publicate de mine, Chiriţă Ionuţ. Eu cred că sunt interesante şi demne de aplicat.

1. Închide radioul (sau TV, Yahoo Messenger etc. n.t.)

2. Citeşte cât de multe cărţi bune poţi, şi evită aproape toate revistele

3. Scrie (şi citeşte) întotdeauna cu urechea, nu cu ochii. Trebuie să auzi fiecare propoziţie pe care o scrii ca şi cum ar fi citită tare sau vorbită. Dacă nu sună bine, încearcă din nou.

4. Scrie despre lucruri care te interesează cu adevărat, fie că sunt lucruri reale sau imaginare, şi despre nimic altceva. (Aceasta înseamnă că dacă eşti interesat doar să scrii, nu vei fi niciodată un scriitor, pentru că nu vei avea un subiect despre care să scrii. …)

5. Încearcă din răsputeri să fi clar. Ţine minte că deşi tu porneşti prin a ştii ceea ce spui, cititorul nu ştie, iar un singur cuvânt ales greşit poate să îl conducă spre o înţelegere complet greşită. De-a lungul unei istorisiri este foarte uşor să uiţi că nu i-ai spus cititorului ceva ce el vrea să ştie – întreaga imagine este atât de clară în mintea ta încât uiţi că nu este la fel în a lui.

6. Când renunţi la vreo bucăţică de creaţie nu o arunca (în afară de cazul când este extrem de proastă). Poate fi de folos pe viitor. Mare parte din cele mai bune lucrări ale mele, sau ceea ce consider eu cele mai bune, sunt rescrieri ale unor lucrurări începute şi abandonate cu ani în urmă.

7. Nu folosi o maşină de scris. Zgomotul îţi va distruge simţul ritmului, simţ care are nevoie de mulţi ani de pregătire.

8. Fii sigur că cunoşti semnificaţia (sau semnificaţiile) fiecărui cuvânt pe care îl foloseşti.

Reclame

2 comentarii »

  1. newsadministrator said

    Foarte bine scris, am citit cu mare atentie 🙂

  2. ionutchirita said

    Ma bucur ca este de folos… 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: